Vierailu Lounavoiman ekovoimalaitokselle
Yrityssalon järjestämän Salon kiertotalouspäivän päätteeksi pääsimme 5.11.2024 vierailulle Lounavoiman ekovoimalaitoksella. Kierroksen aikana pääsimme näkemään, miten monipuolisesti jätteitä voidaan hyödyntää ja prosesseja optimoida.
Laitoksen nykyaikainen tekniikka mahdollistaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen polttoprosessin. Poltossa syntyvä lämpö muutetaan höyryksi, jota käytetään kaukolämpöverkossa ja hyödynnetään sähköntuotannossa. Voimala on energiankäytön suhteen omavarainen, ja prosessin aikana syntyvää lämpöä hyödynnetään laajasti Salon alueen kotitalouksissa ja yrityksissä. Laitoksen mitoitus vastaa noin 44 MW:n tehoa.
Laitoksen vastaanottotaskuun tuodaan rekoilla päivittäin yli 200 000 kilogrammaa kierrätyskelvotonta sekajätettä. Apokalyptisen hämähäkin näköinen täysin automatisoitu robottikäsi jatkaa jätevuoteen pöyhimistä ja jätteiden siirtelyä yötä päivää. Kuulimme, että jätebunkkeriin kasattu jäte riittäisi laitokselle noin viiden päivän polttamiseen.
Voimalassa on uudenlainen savukaasujen hallintajärjestelmä, joka suodattaa tarkasti savukaasut ennen ilmakehään vapauttamista. Tämä vähentää merkittävästi voimalan ympäristövaikutuksia. Lisäksi polttoprosessin jäännöstuotteet, kuten tuhka ja kuona, hyödynnetään edelleen esimerkiksi rakennusmateriaalina, mikä tukee kiertotaloutta ja vähentää jätteen määrä. Voimalaitos myös puhdistaa prosessissa käytettävän veden omassa vedenpuhdistamossaan. Puhdistettu vesi voidaan kierrättää takaisin prosessiin.
Lisäksi voimalaitoksen ulkopuolelle valmistuu kuudesta porakaivosta koostuva geoterminen syvälämpövarasto, jonka avulla kesäaikaan syntyvää ylimääräistä lämpöä voidaan varastoida maaperään myöhemmin kaukolämpönä hyödynnettäväksi. Porakaivoissa 30 asteinen maa-aines kuumennetaan 90 asteeseen, jolloin maaperä säilyy talvellakin noin 50-55 asteisena ja siitä voidaan kerätä lämpöä.
Lounavoiman ekovoimalaitos on konkreettinen esimerkki kiertotalouden toteutumisesta ja hyödyntämisestä uusimman tekniikan avulla. Vierailu avasi silmiä sille, miten jätteen hyödyntäminen voi toimia kestävänä ratkaisuna niin paikallisesti kuin myös osana laajempaa energiaratkaisua.
Teksti: Tomi Rantasaari
Linkedin: linkedin.com/in/tomirantasaari