Mikä ihmeen CCS?
Mitä eroa on CCR:llä ja CCS:llä? Ensimmäinen on tietenkin legendaarinen bändi, mutta mikä kumma tuo toinen on?
Hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiteknologia (Carbon Capture and Storage; CCS) tarjoaa yhden mielenkiintoisen vaihtoehdon teollisuuden ja energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Vaikka vihreän energian kehitys onkin nopeaa, fossiilisten polttoaineiden käyttö jatkuu pitkälle tulevaisuuteen vaikka muoviteollisuuden raaka-aineena tai lentokoneiden ja liikenteenkin polttoaineena. Monella toimialalla CCS voi tällöin toimia ratkaisuna kohti puhtaampaa tulevaisuutta.
CCS-prosessi voidaan jakaa kolmeen päävaiheeseen: talteenotto, kuljetus ja varastointi. Talteenottovaiheessa teollislaitoksesta vapautuva hiilidioksidi erotetaan muista kaasuista, ja seuraavassa kuljetusvaiheessa kerätty hiilidioksidi siirretään putkistojen tai laivojen avulla varastointisijaintiin. Varastointivaiheessa hiilidioksidi pumpataan maanalaisiin geologisiin muodostelmiin, kuten tyhjentyneisiin öljy- ja kaasukenttiin tai suolavesimuodostelmiin, missä se voi pysyä turvallisesti eristettynä ilmakehästä pitkäksi aikaa.
CCS:llä on myös haasteita ja rajoituksia, kuten teknologian varsin korkeat investointikustannukset sekä huolet maanalaisen varastoinnin turvallisuudesta. Kaupallinen hyöty CCS:stä saadaan mm. päästöoikeuksien markkinoilla, jossa varastointia tekevä toimija myy ja päästöjä aiheuttava yritys voi ostaa CO2-oikeuksia ja vähentää siten päästöjään taloudellisesti tehokkaalla tavalla.
Mitä mieltä olet, onko CCS:n kaltaisilla teknologioilla merkitystä ilmastonmuutoksentorjunnassa? Jatketaan keskustelua vaikka LinedInissä tai laita sähköpostia tulemaan!
Teksti: Tomi Rantasaari
Linkedin: linkedin.com/in/tomirantasaari/