Loistehon kompensoinnilla sähkönsiirtolaskuun säästöä

11.03.2025

Loistehon kompensointi tarjoaa monelle yritykselle konkreettisia säästöjä ja auttaa energiakäytön tehostamisessa. Loistehon kompensointia ei kuitenkaan hyödynnetä läheskään kaikkialla, missä sillä voitaisiin saavuttaa kustannussäästöjä. Hämeen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Janne Rissanen jakoi ajatuksiaan loistehon kompensoinnin mahdollisuuksista sekä johtamansa Hämeen Sähkön tarinasta.

Toimitusjohtaja Janne Rissanen.  Kuva: Hämeen Sähkö
Toimitusjohtaja Janne Rissanen. Kuva: Hämeen Sähkö

Mitä ovat pätöteho ja loisteho?

Pätöteho ja loisteho voidaan määritellä teknisesti sähkötehon komponenteiksi, jotka liittyvät vaihtosähköjärjestelmiin. Loisteho (tunnus Q) kuvaa jännitteen U ja sähkövirran I vaihe-erosta johtuvaa näennäistehon S ja pätötehon P vektoreiden erotusta. Loistehon SI-yksikkö on VARI eli VAr. Pätöteho (tunnus P) taas on piirissä todellisuudessa kulutettu teho, jonka SI-yksikkö on watti.

Koska tämä tekninen määritelmä saattaa aiheuttaa päänvaivaa jopa insinööreille, pätö- ja loistehoa on ammattipiireissä kuvattu myös oluttuoppi-metaforan avulla: pätöteho on kuin oluttuopissa näkyvä kullanvärinen juotavissa oleva neste. Sen päällä kelluva vaahtokerros puolestaan kuvastaa loistehoa.

Kuva: Hämeen Sähkö
Kuva: Hämeen Sähkö

Jotta määritelmät saadaan vielä selkeiksi, annetaan loistehon ammattilaisen, Hämeen Sähkön Janne Rissasen määritellä teeman:

"Pätöteho on se osa sähköstä, jota tarvitaan esimerkiksi pyörittämään sähkömoottoria. Loistehoa puolestaan tarvitaan sähkömoottorin toiminnalle välttämättömän magneettikentän luomiseen. Verkkoyhtiöiden asiakkaat, joiden sähkönsiirron maksut ovat tehopohjaisia, tulee kiinnittää huomiota loistehoon, sillä heille voi tulla loistehomaksuja. Energiapohjaisissa sähkönsiirtosopimuksissa loistehomaksut kuuluvat energian hintaan, Rissanen selventää. Useimmiten selkeänä rajana toimii asiakkaille pääsulakkeiden koko. Jos kohteessa on 3x100A tai suuremmat pääsulakkeet, niin loistehomaksuja voi tulla verkkoyhtiöltä."

Loistehon kompensointi

Loistehoa voidaan ottaa suoraan sähköverkosta, jolloin sähköverkkoyhtiö laskuttaa loistehomaksua. Loistehoa voidaan kuitenkin tuottaa myös erillisillä kompensoinneilla, jolla pystytään tuottamaan juuri riittävä määrä loistehoa. Yksi loistehon kompensoinnin selkeimmistä hyödyistä on säästö sähkönsiirtolaskuissa. Moni yritys maksaa kuukausittain loistehosta aiheutuvia kuluja, jotka voisi välttää investoimalla kompensointilaitteisiin.

"Loistehon kompensoinnilla on hyötyä aina pienistä elintarvikekaupoista suuriin paperitehtaisiin saakka. Kompensoinnilla tuotettu loisteho on suoraan pois sähköverkkoyhtiön laskuttamasta laskusta", kertoo Rissanen.

Kuva: Hämeen Sähkö
Kuva: Hämeen Sähkö

Akaan Toijalassa sijaitseva Hämeen Sähkö Oy on erikoistunut tarjoamaan loistehon kompensointiin ja sähkönlaadun hallintaan liittyviä ratkaisuja kotimaassa. Rissanen kertoo yrityksen ydinosaamisen olleen alusta saakka loistehon kompensoinnissa ja uskoo yrityksen selkeän erikoistumisen olevan merkittävässä roolissa yrityksen menestyksessä.

"Kun keskittyy tiettyyn osaamiseen, pystyy tarjoamaan markkinoille jotain ainutlaatuista," hän kertoo.

Hämeen Sähkö tarjoaa kompensointiratkaisuja, joiden avulla loistehon käytöstä aiheutuvat lisämaksut voidaan minimoida. Loistehon kompensointi tuottaa vain sen verran loistehoa, mitä tarvitaan. Ylimääräisiä kustannuksia ei siis synny.

"Monet yritykset eivät tiedä tästä mahdollisuudesta, joten tietoisuuden lisääminen on yksi tavoitteemme. Loistehon kompensointi maksaa usein itsensä takaisin parissa vuodessa, minkä jälkeen säästöt sähkölaskuissa jatkuvat, sillä laitteiden käyttöikä voi olla 15–20 vuotta", Rissanen kertoo.

Kuva: Hämeen Sähkö
Kuva: Hämeen Sähkö

Loistehon kompensointi osana kestävää kehitystä

Energiasektoriin kohdistuu monenlaisia muutospaineita, kun vihreä siirtymä etenee ja sähkönhinnan ennustamisesta on tullut entistä vaikeampaa. Hämeen Sähkö on omalta osaltaan mukana tukemassa yrityksiä energiatehokkuudessa ja sähkönkäytön hallinnassa. Loistehon kompensointi vähentää sähkön siirron kuormitusta ja auttaa pienentämään sähkönsiirtolaskua erityisesti sellaisissa yrityksissä, joissa sähkötehot ovat suuria.

Rissanen uskookin, että loistehon kompensointi tulee olemaan yhä tärkeämpi osa yritysten sähkönkäyttöä.

"Sähkön siirtomaksut tuskin alenevat lähivuosina, joten energiatehokkuutta parantavat ratkaisut, kuten loistehon kompensointi, ovat arvokkaita ja merkityksellisiä investointeja yrityksille. Investoinnit tuulivoimaan, datakeskuksiin ja muihin energiateknologioihin tuovat Suomeen uusia mahdollisuuksia, ja loistehon kompensointi tukee yrityksiä tässä muutoksessa", Rissanen ennustaa.


Energiajuristi.fi on Skyline Legal Oy:n tuottama palvelu ja verkkokauppa energia-alan toimijoiden tarpeisiin. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, tuotteistamme tai haluat ehdottaa blogiimme kiinnostavaa aihetta, ota ihmeessä yhteyttä info@skylinelegal.fi.

Teksti:

Stina Virkkala (LinkedIn)

Tomi Rantasaari (LinkedIn)


Lähteet ja lisätiedot:

STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus : Loisteho, mitä se on?

Hämeen Sähkö Oy