Hycamite Oy ja vedyn tuotannon uusi suunta

15.01.2025

Vetytalouteen kohdistuu suuria odotuksia sekä vihreämmän teollisuuden tukipilarina että tulevaisuuden vientituotteena Suomelle. Perinteiset kaasuntuotantomenetelmät harvoin täyttävät tiukentuvia päästövaatimuksia, mikä tekee puhtaampien prosessien kehittämisestä välttämättömän osan vihreää siirtymää.

Tapasimme Hycamite Oy:n toimitusjohtajan Laura Rahikan, jonka johtama yritys on kehittänyt ainutlaatuisen teknologian puhtaan vedyn ja teolliseen käyttöön tarkoitetun hiilen tuottamiseksi maakaasusta. Tämä metaanin pilkkomiseen perustuva vedyn valmistusprosessi voi olla yksi tulevaisuuden lupaavista uusista teknologioista! Kysyimme Rahikalta vetytalouden mahdollisuuksista, turkoosista vedystä ja siitä, kuinka Hycamite sai alkunsa.

Hycamite Oy:n toimitusjohtja Laura Rahikka  Kuva: Hycamite Oy
Hycamite Oy:n toimitusjohtja Laura Rahikka Kuva: Hycamite Oy

Vedyn tuotannon nykytilanne ja haasteet

Maailmassa tuotetaan vuosittain noin 90 miljoonaa tonnia vetyä, josta suurin osa on maakaasun höyryreformoinnilla valmistettua niin sanottua harmaata vetyä. Harmaan vedyn tuotantoprosessissa syntyy huomattava määrä hiilidioksidipäästöjä.

"Vedyn tuotannossa käytettävä harmaa vety on teollisuuden pääasiallinen ratkaisu, mutta sen hiilijalanjälki on merkittävä. Myös päästöjä hillitsevien teknologioiden, kuten hiilidioksidin talteenoton käyttäminen on edelleen varsin kallista ja tehotonta. Siksi investointeja tehtäessä on syytä kääntää katse aidosti hiilineutraaleihin uusiin valmistusmenetelmiin," Rahikka kertoo.

Innovaatioista yritykseksi

Hycamiten tarina sai alkunsa vuonna 2019, kun yrityksen perustajajäsen Matti Malkamäki osallistui Saksan maakaasuyhdistyksen vuosiseminaariin Berliinissä. Tilaisuudessa palkittu innovatiivinen tutkimus metaanipyrolyysistä herätti Malkamäen kiinnostuksen. Aihetta hetken pohdittuaan hän otti yhteyttä Laura Rahikkaan, jolla oli jo vankkaa kokemusta prosessitekniikasta. Myös Rahikka innostui uuden teknologian mahdollisuuksista. Yhdessä he alkoivat kehittää ideaa eteenpäin Niina Grönqvistin ja Oulun yliopiston kemiantekniikan asiantuntijoiden kanssa. Kehitystyötä varten perustettiin Hycamite vuonna 2020.

Yrityksen kehitystyö käynnistyi ripeästi. Ensimmäiset katalyytit valmistuivat jo saman vuoden aikana, ja niistä saadut kokemukset rohkaisivat tiimiä jatkamaan kehitystä. Tänä päivänä Hycamite on edelläkävijä puhtaan vedyn ja teollisuuden tarvitsemien korkealaatuisten hiilimateriaalien tuotannossa.

"Meille tärkeintä on yhdistää tehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Tämä teknologia ei ole pelkästään ratkaisu nykyisiin haasteisiin, vaan myös panoksemme kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen," Rahikka kiteyttää.

Hycamiten laitos nousee Kokkolaan Kuva: Hycamite Oy
Hycamiten laitos nousee Kokkolaan Kuva: Hycamite Oy

Mitä on turkoosi vety?

Hycamite valmistaa vetyä metaanipyrolyysin avulla siten, että metaani hajotetaan vedyksi ja kiinteäksi hiileksi ilman merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Vedyn värikoodeissa menetelmällä tuotettua vetyä voidaan kutsua turkoosiksi vedyksi.

"Prosessimme kuluttaa alle 13 prosenttia siitä energiasta, mitä elektrolyysi vaatii, ja 85 prosenttia tästä energiasta voidaan tuottaa lämpönä. Lisäksi voimme käyttää metaanin lähteenä biokaasua, mikä tekee prosessista käytännössä hiilinegatiivisen," Rahikka täsmentää.

Teknologian ydin on yhtiön kehittämissä katalyyteissä, joiden avulla prosessi voidaan suorittaa perinteisiä valmistustapoja alhaisemmissa lämpötiloissa. Esimerkiksi, Yhdysvalloissa käytetään plasmareaktoreita, joiden energiankulutus on moninkertaista Hycamiten prosessiin verrattuna. Samalla Hycamiten tuotantomenetelmä mahdollistaa erilaisten hiililaatujen valmistuksen eri teollisuudenaloille, kuten grafiittista hiiltä akkuteollisuudelle, rakenteellista hiiltä terästeollisuudelle ja lujittavaa hiiltä betoniteollisuudelle.

Hycamiten valmistamaa vetyä voidaan tuottaa suoraan siellä, missä sitä tarvitaan. Tuotannossa voidaan hyödyntää myös jo olemassa olevaa infrastruktuuria, mikä vähentää logistiikan tarvetta ja tekee luvituksesta helpompaa.

"Teollisuusalueet ovat meille luontaisia toimintaympäristöjä. Kun laitoksemme sijaitsee vedyn tarvitsijan vieressä, prosessi on paitsi kustannustehokas myös ympäristöystävällinen," Rahikka sanoo.

Hycamiten teknologian avulla vedyn tuotantoa voidaan edistää myös alueilla, joilla tuulivoimakapasiteetti ei ole merkittävä, mutta alueella on vetyä ja kaasua käyttävää teollisuutta.

Kuva: Hycamite Oy
Kuva: Hycamite Oy

Vetytalouden tulevaisuus

Parhaillaan Hycamite keskittyy pilottivaiheen päättämiseen ja kaupallisen tuotannon käynnistämiseen. Seuraavaksi tavoitteena on päästä tuottamaan vetyä teollisessa mittakaavassa, ja tavoitteenaan onkin käynnistää 50 vetylaitosta vuoteen 2030 mennessä.

Siinä missä Euroopan säätely ei ole erityisen suopea innovatiivisille ratkaisuille, Rahikka näkee Yhdysvaltain toimintaympäristön erityisen lupaavana "USA:ssa regulaatio on teknologianeutraalia ja asettaa vain hiilijalanjälkirajat. Tämä mahdollistaa meille hyvän aseman markkinoilla, koska voimme saavuttaa erittäin alhaisen tai jopa negatiivisen hiilijalanjäljen."

Hycamiten tavoitteena on edesauttaa nykyisen harmaan vedyn tuotannon korvaamista vähähiilisillä ratkaisuilla, ja kasvattaa samalla tuotantoaan teollisuuden tarpeisiin.

"Metaanista erottamalla valmistettu vety on ratkaisu, joka voi yhdistää kustannustehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden. Sen potentiaali on valtava, ja sen vaikutukset ulottuvat kaikkialle, missä vetyä käytetään," Rahikka kiteyttää.

Lopuksi

Matkamme kohti vähähiilistä maailmaa ei ole mahdollinen vain yhden teknologian avulla, sillä puhtaampi tulevaisuus on useiden innovaatioiden ja uusien valmistusprosessien summa. 

Energiajuristi.fi -sivustolla haluamme tuoda esiin uusia mielenkiintoisia innovaatioita sekä edistää niiden ympärillä käytävää keskustelua. Jos mielessäsi on artikkelin arvoinen aihe tai haluat kommentoida tätä artikkelia, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen info@skylinelegal.fi tai alla olevalla lomakkeella.


Teksti: Tomi Rantasaari (LinkedIn)

Lisätietoa: hycamite.com