Aliurakointi ja riskinhallinta

07.09.2024

Aliurakoitsijoiden käyttäminen on monessa laajemmassa urakassa suoranainen välttämättömyys. Erilaiset sopimusperusteiset kumppanuusjärjestelyt mahdollistavat laajojen urakoiden toteutuksen ilman, että sitä varten tarvitsee rekrytoida ylimääräisiä työntekijöitä. Ulkoistamisella saadaan myös täydennettyä omaa osaamista sellaisilla osa-alueilla, joiden osaajia ei omasta yrityksestä löydy.

Aliurakoinnilla voidaan lisäksi tasata kausivaihteluiden aiheuttamia haasteita. Hiljaisena aikana ei tarvitse järjestää muutosneuvotteluja lomautusten vuoksi, vaan aliurakointisopimukset joustavat tarpeen mukaan.

Urakoitsijan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota aliurakointisopimusten laatuun ja välttää tilanne, jossa kaikki vastuu virheistä jää urakoitsijan itsensä vastattavaksi. Moni jyrää aliurakoinnin karikoiden ohi hyvällä tuurilla, mutta joskus hyvä tuuri loppuu ja pohjan lietteet lähtevät liikkeelle!

Sopimusperusteinen vastuu

Urakoitsija ei voi väistää omaa sopimukseen perustuvaa vastuutaan ulkoistamalla työvaiheita, vaan tilaajan suuntaan urakoitsija vastaa myös aliurakoitsijoidensa tekemistä virheistä kuin omistaan. Tämä johtuu sopimusoikeuden yleisiin oppeihin kuuluvasta sopimuksen sitovuuden periaatteesta (pacta sunt servanda).

Urakoitsijan vastuu on käytännössä hyvin laaja: urakoitsija vastaa usein mistä tahansa työmailla aiheuttamistaan vahingoista osana sopimukseen perustuvaa vastuutaan. Maksettavaksi voi tulla myös sopimusvelvoitteiden ulkopuolisia töitä, sillä myös yksittäisen työntekijän töppäilyistä urakoitsija vastaa ns. "isännänvastuun" perusteella, vaikkei vahingon aiheuttaminen liittyisikään suoraan sopimuksen mukaisiin työvaiheisiin.

Jos urakoitsijan todetaan olevan vahingoista vastuussa, korvauksen määrää laskettaessa urakoitsijan tulee saattaa tilaaja samaan asemaan, jossa hän olisi ollut ilman virhettä tai vahinkoa. Yleistä on kuitenkin rajata sopimuksessa osapuolten vastuu esimerkiksi urakkasummaan ja välittömiin vahinkoihin. Ilman vastuunrajoitus korvausvastuu kattaa käytännössä mitkä tahansa urakoitsijan toiminnasta johtuvat vahingot, jotka pystytään osoittamaan toteen – myös menetetyn liikevaihdon myötä hukatun katteen.

Aliurakoitsijan vastuu

Siinä missä urakoitsijan oma vastuu kattaa käytännössä kaiken oman toimintansa, urakoitsijan halukkuus rajata omaa vastuuta aliurakoitsijan tekemisiltä voi olla pari astetta tiukempaa. Harva urakoitsija nimittäin haluaisi ottaa vastuulleen sopimukseen kuulumattomia virheitä, joita se ei ole edes itse aiheuttanut. Monesti tällöin joudutaankin arvioimaan kysymystä siitä, mitkä toimenpiteet kuuluvat ylipäätään urakkasopimukseen. Jos virhe ei mitenkään liity sopimuksen täyttämiseen, urakoitsija voi parhaassa tapauksessa väistää vastuun ja tilaajan pitäisi periä vahingot suoraan aliurakoitsijalta.

Sopimukseen perustuva vastuu ei lähtökohtaisesti kata sellaisia vahinkoja, joilla ei ole mitään tekemistä sopimukseen sisältyvien suoritusten kanssa. Jos urakoitsijan tehtävänä on vaikka maalata katto, ei hänen sopimusvastuunsa piiriin kuulu aliurakoitsijan työntekijän pikaistuksissa rikkoma ikkuna. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kiinteistönomistaja jäisi kokonaan vaille korvausta: ikkuna tulee korvata vahingonkorvauslain perusteella sen aiheuttajalta.

Toisinaan urakoitsijan vakuutukset voivat kattaa myös aliurakoitsijoiden vahinkoja. Aliurakoitsijalaajennus usein edellyttää kirjallisen sopimuksen tekemistä ja siihen sisältyvää vaatimusta siitä, että myös aliurakoitsijalla on voimassa oleva vakuutus. Kun vakuutusyhtiö hoitaa korvauksen, ei tilaajan suuntaan tarvitse neuvotella korvausvastuun sisällöstä ja vahingon aiheuttajasta. Asianmukaisesti laadittu kirjallinen urakkasopimus voi siis säästää paljon kustannuksia ja harmaita hiuksia mahdollisissa vahinkotilanteissa.

Lopuksi

Urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden on tärkeää ymmärtää vastuunsa ja suojautua mahdollisilta riskeiltä laatimalla laadukkaat sopimukset kaikkien alihankkijoidensa kanssa. Selkeät sopimukset ja asianmukaiset vakuutukset ovat avain ongelmattomaan yhteistyöhön ja vahinkojen minimoimiseen rakennusalalla. Jos sopimukset mietityttävät, autamme mielellämme nykyisten sopimusriskien arvioimisessa ja uusien toimivien sopimuspohjien laatimisessa! 



Teksti: Tomi Rantasaari

LinkedIn: linkedin.com/in/tomirantasaari/